Kan man tjäna pengar på en blogg?

Du har säkert hört talats om bloggare som lever på att enbart blogga. Dock kan det vara svårt att förstå hur de faktiskt tjänar sina pengar, det är ju gratis att besöka bloggar, eller hur? Det är inte som att man betalar ett inträdespass när man går in på hemsidan och det är extremt få bloggare som tvingar dig att bli medlem för att du ska kunna läsa deras inlägg. Det är inte som att det är en dagstidning. Trots det rapporteras det om att till exempel Kenza tar ut en lön på 300.000 kronor i månaden. En summa många människor bara kan drömma om och det måste ju betyda att man kan tjäna pengar på en blogg.

Faktum är att ja, det är sant. Du kan tjäna pengar på att blogga, det krävs dock att man har en liten publik som följer en för att det ska vara möjligt. Ju fler läsare du har, desto mer kan du tjäna. Hur det går till kan dock variera en del. En del bloggportaler tillåter dig att redan från start tjäna pengar på din blogg. Detta kan du göra genom att bland annat acceptera att det visas annonser för din läsare. Ju fler läsare du har desto mer tjänar du och varje gång det visas en annons kommer du att få 0.01 öre eller den betalningen du har tecknat avtal om. Det varierar en hel del hur mycket man kan tjäna, ibland kan man få mer om någon av besökarna klickar sig in på en annons som visas via bloggen. Bloggportalen tjänar pengar från annonsörerna och du som bloggare kan få en del av summan genom att acceptera att annonserna visas för de besökare som besöker din blogg. Om du istället har en egen domän kan du tjäna mer pengar i och med att mellanhanden går bort.

Det kan dock vara svårt att hitta annonsörer som är villiga att betala för en sponsrad plats på ens hemsida, speciellt i början innan dess att man har mängder med läsare. När man har många läsare kan det handla om en hel del pengar som man får ut i slutet av månaden, men när man är nybörjare gäller det att man bygger upp en bas med läsare som återkommer innan dess att man kan räkna med att göra en inkomst. Rom byggdes inte på en natt helt enkelt.

marinate