Skriva utkast

Bloggare som vill förbättra sitt skrivande kan ha god nytta av att börja skriva utkast. Det är ett sätt att kunna gå igenom texten i flera steg med en vilopaus emellan. Utkastet kan både skrivas på dator eller i ett anteckningsblock beroende på vad du själv föredrar. Att byta arbetsmetod kan vara ett bra sätt för att hitta inspiration och förbättra sitt skrivande.

Anteckna för hand

Har du inte testat att skriva dina utkast på papper bör du testa och se hur det påverkar ditt skrivande. Köp en fin anteckningsbok på www.officedepot.se och bär den med dig i väskan. Att skriva för hand skiljer sig mycket från att skriva vid ett tangentbord. Dels går det långsammare, och dels har vår handstil en närmare koppling till både kropp och person. Det kan ge en mer personlig och eftertänksam text. Att byta arbetsmetod på det här sättet är särskilt bra om du har fått skrivkramp eller saknar inspiration. Ibland behöver hjärnan lite omväxling för att komma på nya tankar.

Friare med flera steg

Stephen King skriver i sin bok “Att skriva: en hantverkares memoarer” om ett gott råd som han fått av sin chef då han arbetade som sportjournalist i ung ålder. Rådet lyder så här: “När du skriver en berättelse berättar du den för dig själv, för första gången. (…) När du redigerar den ska du koncentrera dig på att ta bort allt det som inte hör till berättelsen”. Genom att skriva utkastet på ett frisläppt sätt utan tankar på den som ska läsa texten får du ut det du vill ha sagt och även en överblick på tankarna i huvudet. Sedan kan du korrigera utkastet, slänga irrelevant information och förbättra de bra delarna så att blogginlägget blir tydligt för läsaren.

marinate