Så skriver du texter som får många läsare

Målet med en blogg är naturligtvis att få blogginläggen lästa. Särskilt om du vill tjäna pengar på din blogg eller om du vill förmedla något särskilt. Genom att skriva rätt slags texter, på rätt sätt och med rätt rubrik kan du få en välbesökt blogg.

Bloggens fördelar

En blogg kan hjälpa dig på flera sätt. Som företagare kan du lyfta fram dina produkter och tjänster med en blogg, samt använda den i marknadsföringssyfte för att få fler kunder. Som privatperson kan du använda den som en dagbok för din hälsoresa eller hålla kontakt med familj och vänner. Du kan använda en blogg för att lyfta fram särskilda tankar och idéer och bygga upp ett kontaktnät. Och du kan använda den som din start på ett internetföretag. Folk tjänar pengar på bloggar hela tiden. Det är väl värt att testa. En blogg är ett bra sätt att tjäna extra pengar på fritiden, om du behöver ett par extra tusen i månaden. Det är ett smart sätt att förbättra ekonomin på, så att du får extra pengar till semestern, huset, resan eller bilen. Innan du startat din blogg och börjat tjäna pengar kan du köpa kompletta hjul hos Hjuldepån som både har begagnade och nya däck för alla plånböcker.

Rätt slags texter

Din blogg står och faller med dina texter. Inte bilderna, inte nödvändigtvis hur ofta du publicerar eller ens vem du är. Texterna måste vara värda att läsa. Tänk på att du faktiskt ber om folks tid. Gör tiden värdefull. Välbesökta bloggar fokuserar också på ett ämne, som hunduppfostran, löpning eller växthusodling.

Skriv på rätt sätt

Förutom att bloggarna är nischade och handlar om ett särskilt ämne, så fokuserar de också på läsaren. Inte på bloggaren. Skriv informativa texter, gärna guider och gör-det-själv-artiklar, som ger dina läsare något användbart. Om du skriver om ett teoretiskt intresse, som historiska personer, så kan du dels ge tips på böcker, dels bör du fokusera på långa artiklar. Du kan ha en kort “Om mig”-sida, men tänk på det som ett cv, inte som en social kaffestund. Du kan naturligtvis skriva en guide om olika träningsmaskiner om du är personlig tränare och utgå från dina erfarenheter. Men det kräver att du verkligen kan ditt ämne och att det är värt andras tid att läsa om vad just du tycker.

Rätt slags rubriker

Din rubrik måste tilltala både sökmotorerna och läsarna. Ha gärna med ett relevant sökord i rubriken. En text om hundförsäkringar bör inte heta “När Bamse/hunden blir sjuk”, utan ha ordet hundförsäkring tydligt i rubriken. Läsarna ska inte behöva läsa en text för att veta vad texten handlar om.

marinate